Connect with us

Nauka

SKYHIVE Zwycięzcy konkursu na drewniany wieżowiec spekulują na temat zrównoważonych wysokich budynków | Aktualności

Published

on

SKYHIVE Zwycięzcy konkursu na drewniany wieżowiec spekulują na temat zrównoważonych wysokich budynków |  Aktualności

kotwica




Pierwsza nagroda: Space Gradients autorstwa Yanyana Zhanga


Konstruktor ogłosił wyniki swojego najnowszego Konkurs Drewniany Wieżowiec SKYHIVE. Coroczny konkurs, odbywający się już po raz szósty, poszukiwał „kultowych i unikalnych projektantów konstrukcji wieżowca”, przy czym w tym roku pojawił się „dodatkowy akcent” wymagający wieżowca zbudowanego głównie z drewna.

W konkursie nie ustalono ustalonej lokalizacji, a zamiast tego poproszono uczestników o wybranie dowolnej hipotetycznej lokalizacji o wymiarach 426 stóp x 262 stóp (130 m x 80 m), do której można było dojechać drogami po obu stronach. „Ważne jest, aby projekty uwzględniały wpływ na otaczające środowisko, a także wpływ rosnącej liczby ludności na obecną infrastrukturę, poziom zanieczyszczenia, podziały gospodarcze i niekontrolowany rozwój miast” – dodano w dokumencie.

Sprawdź zwycięskie schematy:

Pierwsza nagroda: Space Gradients, Yanyan Zhang (Stany Zjednoczone)




Pierwsza nagroda: Space Gradients autorstwa Yanyana Zhanga

Pierwsza nagroda: Space Gradients autorstwa Yanyana Zhanga

Fragment komentarza jury: „Space Gradients bada potencjał konstrukcji słupowo-belkowej, rzucając wyzwanie ograniczeniom tego dobrze znanego systemu konstrukcyjnego. Zamiarem projektowym jest stworzenie różnorodnych przestrzeni poprzez przetestowanie różnic w gęstości słupów i głębokości belek, z gęstszym układem belek generujących mniejsze przestrzenie u podstawy budynku i rzadszym zestawem słupów z głębszymi belkami generującymi większe przestrzenie. szczyt budynku, otwierając górne piętra na większe widoki. Projekt jest eksploracją prostej formy i struktury drewna, która oferuje szeroką gamę przestrzeni.”

Druga nagroda: The Pro-sumer autorstwa Sophii Michopoulou (Grecja)


Druga nagroda: The Pro-sumer autorstwa Sophii Michopoulou

Druga nagroda: Pro-sumer autorstwa Sophii Michopoulou

Fragment komentarza jury: „Pro-sumer to organiczna struktura biurowa zaprojektowana do produkcji, zużycia i recyklingu wody, energii, żywności i odpadów w celu zmniejszenia śladu węglowego. Teoretycznie zlokalizowana w Ho Chi Minh City w Wietnamie wieża została zaprojektowana z uwzględnieniem gorącego i wilgotnego klimatu, a także pływów, w których ma zostać zbudowana. Projekt drapacza chmur wykorzystuje panele słoneczne i głębokie balkony, aby otaczać i chronić przestrzenie przed światłem słonecznym”.

READ  Daj mi przyspieszony kurs w…patach na granicy polsko-białoruskiej

Trzecia nagroda i nagroda Student Builder Prize: Rebuilding Green autorstwa Beom Seok Ko, Shiwon Kim, Joo Hye Lim i Eun A Jeong (Uniwersytet Hongik, Korea Południowa)


Trzecia nagroda i nagroda Student Builder: Rebuilding Green autorstwa Beom Seok Ko, Shiwon Kim, Joo Hye Lim i Eun A Jeong

Trzecia nagroda i nagroda Student Builder: Rebuilding Green autorstwa Beom Seok Ko, Shiwon Kim, Joo Hye Lim i Eun A Jeong

Fragment komentarza jury: „Rebuilding Green to badanie, które jest odpowiedzią na pustynnienie – zjawisko, w którym lasy i łąki w suchym klimacie znikają i stają się pustyniami, gdy rzeki i jeziora wysychają. Propozycja wieży składa się z obiektów handlowych, laboratoryjnych i mieszkalnych w pustynnych miejscach w Mongolii. Wykorzystuje powtarzalny moduł budowlany, który można budować, a później dekonstruować za pomocą scentralizowanego zintegrowanego dźwigu. Celem projektu jest zbudowanie tymczasowego laboratorium, które pomoże w zazielenieniu obszaru o powierzchni 10 000 metrów kwadratowych, produkując okazy roślin dla nowego lasu. Po ukończeniu budynek można rozebrać i przenieść w inne miejsce.”

Builder Sustainability Award: A New Weave in Pattern – Monarch Butterfly Sanctuary autorstwa Michała Spólnika i Marcina Kitali (Polska)


Builder's Sustainability Award: A New Weave in Pattern - Monarch Butterfly Sanctuary autorstwa Michała Spólnika i Marcina Kitali

Builder’s Sustainability Award: A New Weave in Pattern – Monarch Butterfly Sanctuary autorstwa Michała Spólnika i Marcina Kitali

Fragment komentarza jury: „Nowy splot we wzorze to drewniana wieża zaprojektowana z myślą o zmniejszaniu się populacji motyli monarchy, zjawisku wynikającym w ogólnym sensie z wylesiania. Projekt powstał z myślą o miejscu w Meksyku, gdzie motyle monarchy rozpoczynają coroczną migrację. Wieża została zaprojektowana zgodnie z modułem przegubowym, który nadaje konstrukcji wygląd gałęzi, imitując kształt drzew i oferując motylom nieskończoną liczbę nisz, zakamarków i zakamarków, które należy chronić”.

Więcej informacji o cyklu konkursów można znaleźć na oficjalnej stronie firmy Buildner Tutaj.







Niektóre aktualne zawody w awanturnik to może Cię zainteresować…


READ  Zespół fakultatywny Acrisure Re rozszerza się na Polskę dzięki partnerstwu ze Smartt Re

Legendarna wieża Highway 14

Zgłoszenia do piątku, 9 czerwca 2023 r

Prześlij do piątku, 8 grudnia 2023 r




Islandzkie piwne spa

Zgłoszenia do środy 14 czerwca 2023 r

Prześlij do wtorku, 12 grudnia 2023 r




Wirtualny dom / Wydanie nr 2

Zgłoszenia do wtorku, 4 lipca 2023 r

Prześlij do poniedziałku, 9 października 2023 r




Projektowanie odpornego pustynnego miasta

Zapisy do soboty 1 lipca 2023 r

Przesłane do niedzieli, 23 lipca 2023 r




Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *