Connect with us

Najważniejsze wiadomości

Importer netto i duży producent owoców i warzyw

Published

on

Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw. Białoruś pozostaje największym nabywcą w kraju. Polska jest czwartym największym klientem w Holandii. Ale jest to również kraj importujący netto.

W ubiegłym roku Polska sprowadziła 2,5 mln ton świeżych owoców i warzyw. Wyeksportowała 1,7 mln ton. To sprawia, że ​​Polska jest dziesiątym co do wielkości krajem importowym na świecie. Jako eksporter zajmuje 19. miejsce. To wynik analizy faktów dotyczących owoców i warzyw.

Import Polski nieznacznie wzrósł w 2020 r., ale nieznacznie spadł na początku 2021 r. Według Eurostatu w ubiegłym roku Polska sprowadziła z Holandii ponad 600 tys. ton świeżych owoców i warzyw. Dzięki temu Holandia stała się najważniejszym dostawcą świeżych owoców i warzyw w Polsce. Hiszpania była drugim największym dostawcą z 576 000 ton. Niemcy zajęły 3 miejsce z 318,00 ton.

Polska eksportowała w ubiegłym roku znacznie mniej niż wcześniej. Wynikało to głównie z mniejszego eksportu jej głównego produktu, jabłek. Sprzedali też mniej ze swojego drugiego co do wielkości towaru eksportowego, grzybów. Białoruś od lat jest zdecydowanie czołowym polskim odbiorcą świeżych owoców i warzyw.

Ta dominująca pozycja została znacznie osłabiona. Być może wynika to z ściślejszego przestrzegania zasad. W 2016 roku Polska wyeksportowała na Białoruś 690 tys. ton. W 2019 roku było to 350 000 ton. Jednak w 2020 roku było to tylko 260 tys. ton.

Dużo jabłek, duże warzywa pełnowymiarowe, warzywa szklarniowe
Jak już wspomniano, Polska jest dużym producentem. Rocznie produkuje pięć milionów owoców i 5,5 miliona warzyw. To jest średnia roczna produkcja. Uprawia trzy miliony ton jabłek. Tak więc ten produkt jest zdecydowanie najważniejszym produktem owocowym. Jedna trzecia z nich to jabłka przemysłowe.

Inne owoce to truskawki oraz czereśnie i czereśnie. Zawiera również maliny, czarne porzeczki, śliwki i gruszki. Rośnie także uprawa borówki w Polsce. Kraj produkuje obecnie 40 000 ton.

READ  Izrael i Polska wspólnie wzywają wysłanników w sprawie Ustawy o Przywróceniu Holokaustu

Topowe polskie warzywa to połączenie dużych warzyw pełnowartościowych – takich jak kapusta, marchewka i cebula – oraz upraw chronionych, takich jak pomidory i ogórki. W Polsce pod jednym dachem uprawia prawie 700 000 ton pomidorów i 140 000 ton papryki. W Holandii jest to odpowiednio 900 000 ton i 430 000 ton.

Kapusta to topowy produkt w Polsce. Uprawiają z tego 950 000 ton. W Holandii jest to 180 000 ton. W Polsce uprawia się 730 000 ton marchwi (570 000 ton w Holandii). I 600 000 ton cebuli (1,7 mln ton w Holandii). Inne ważne produkty to kalafior / brokuły i buraki. W ubiegłym roku produkcja pieczarek wyniosła 178 000 ton.

Polska uprawia większość malin w Unii Europejskiej. I piąty najbardziej na świecie. Stanowi ponad połowę całkowitej produkcji UE. W latach 2004-2006 polska produkcja malin wynosiła średnio 58 tys. ton. Całkowita powierzchnia produkcyjna w tym okresie wynosiła około 16 000 hektarów.

Do 2016 roku produkcja wzrosła do 129 000 ton, a powierzchnia upraw do 29 300 hektarów. Powierzchnia upraw malin w Polsce jest dość stabilna. Jednak zbiory różnią się z roku na rok. Wynika to ze zmieniających się warunków pogodowych.

Holandia jest czołowym dostawcą; zwłaszcza reeksport
W 2020 roku Polska importowała tyle samo świeżych owoców i warzyw co w 2019 roku – 2,5 mln ton. Było to jednak więcej niż w poprzednich latach. Banany były zdecydowanie najważniejszym produktem. W ubiegłym roku Polska sprowadziła z tego 560 000 ton. W poprzednich trzech latach było to 450 000 ton.

To znacznie spadło na początku 2021 roku. Potem były pomidory, arbuzy, mandarynki, pomarańcze i cebula. Przywóz z Niderlandów składa się głównie z powrotnego wywozu. Banany to topowy produkt, który trafia do Polski. To jest z (via) Holandii.

READ  Polski Buzz zabierze B737 MAX 8-200 na początku drugiego kwartału stycznia.

Według Eurostatu w ubiegłym roku był to reeksport ponad 130 tys. ton. Cebula to drugi najważniejszy produkt. Polska sprowadziła z Holandii 122 000 ton w 2020 roku. Pomidory, gruszki, pomarańcze, cytryny, marchewki i winogrona pochodzą z Holandii. Jak wiele innych produktów.

W sumie 25% całego polskiego importu pochodzi z/przez Holandię. To 610 000 ton. W ubiegłym roku Holandia wyeksportowała do Polski 130 000 ton lokalnie uprawianych świeżych warzyw i owoców. Tak mówią Holenderskie Biuro Kontroli Jakości i Centrum Produktów Świeżych.

Import z Hiszpanii wyniósł 576 tys. ton. To mniej niż w 2019 roku, ale więcej niż wcześniej. Hiszpania eksportuje do Polski głównie owoce cytrusowe. W zeszłym roku było to 82 000 ton mandarynek, 70 000 ton pomarańczy i 60 000 ton cytryn. Następnie pomidory i papryka.

Kraje eksportowe
Rosja była niegdyś niezwykle ważnym rynkiem zbytu dla Polski. W szczytowym okresie 2013 roku Polska wyeksportowała tam 1,2 mln ton świeżych owoców i warzyw. Należały do ​​nich Białoruś i Litwa. W ubiegłym roku było to tylko 317,00 ton. Białoruś była tu nadal nieodzowna z eksportem 262.000 ton. Niemcy kupują drugie co do wielkości polskie produkty. W 2020 roku było to 240 000 ton. To było więcej niż 2019, ale mniej niż 2018.

Na trzecim miejscu jest Wielka Brytania ze 120 000 ton. To znacznie mniej niż w poprzednich latach. Na początku tego roku nieznacznie wzrósł eksport do Wielkiej Brytanii. Na kolejnych miejscach uplasowała się Ukraina i Rumunia, a następnie Holandia. Eksport do Holandii wahał się w ostatnich latach od 75 do 110 000 ton. Niezwykłe jest to, że cebula jest głównym produktem, który Holandia sprowadza z Polski.

Eksport: głównie jabłka
Polski eksport jest silnie uzależniony od jabłek. Przy 645.000 ton produkt ten stanowi prawie 40% całego eksportu świeżych owoców i warzyw. Egipt jest drugim po Białorusi największym nabywcą polskich jabłek. W 2020 roku zdobyli 75 000 ton, a w 2019 prawie 130 000 ton.

READ  Lapid ostrzega, że ​​stosunki Polski zostaną „poważnie” zniszczone w miarę postępów w prawie przywracającym Holokaust

Polski eksport pieczarek osiągnął szczyt w 2018 r., osiągając aż 235 000 ton. W 2019 roku było to 212 000 ton, a w 2020 roku 200 000 ton. Jednak więcej grzybów wyeksportowano na początku 2021 roku. Ożywienie to nie dotyczyło głównego rynku tego produktu, czyli Wielkiej Brytanii. W tym roku eksport do tego kraju nadal spadał. W 2020 roku Polska wyeksportowała do Wielkiej Brytanii 50 000 ton swoich grzybów. W dwóch poprzednich latach było to ponad 54 000 ton.

Drugim dużym odbiorcą pieczarek w Polsce są Niemcy. Francja jest na trzecim miejscu. A wiele innych krajów pozostaje daleko w tyle. Polska eksportuje dość dużo cebuli. W 2020 roku było to 211 000 ton. Z tego 60 000 ton trafiło do Wielkiej Brytanii, a 57 000 ton do Holandii. Polski eksport gruszek wyniósł prawie 100 tys. ton. Większość pojechała na Białoruś. Na początku tego roku ponownie wzrósł eksport polskich gruszek do tego kraju.

Wiele przetworzonych produktów
W Polsce bardzo dużo owoców trafia do przemysłu przetwórczego. Wiele z nich z kolei przekracza granicę. Sok jabłkowy jest ważnym produktem eksportowym. Wiele mrożonych owoców jest również eksportowanych. Warzywa mrożone są również ważnym produktem eksportowym. A kraj eksportuje dużo grzybów w puszkach i suszonych warzyw.

Kliknij tutaj, aby uzyskać pełną analizę (w języku niderlandzkim).

Więcej informacji:
Jan Kees Boon
Fakty o owocach i warzywach
E-mail: [email protected]
Strona internetowa: www.fruitandvegetablefacts.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *