Connect with us

Najważniejsze wiadomości

Podejrzewa się, że w Polsce padło domowe mięso

Published

on

Podejrzewa się, że w Polsce padło domowe mięso

Polskie władze wydały pilne ostrzeżenie, aby unikać sprzedaży mięsa na targu w kraju po śmierci danej osoby.

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa (RCB) zaapelowało, aby w weekend nie spożywać mięsa pochodzącego z niepotwierdzonych źródeł, zakupionego na targu w Nowej Dębie w powiecie tarnobrzeskim ze względu na ryzyko zatrucia. Osoby z objawami proszone są o skontaktowanie się z lekarzem lub zadzwonienie pod numer 112.

Agencja stwierdziła, że ​​objawy mogą się różnić, w tym nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, gorączka i ogólne osłabienie.

RCB nalegała, aby ludzie dzielili się informacjami o potencjalnym niebezpieczeństwie, aby uniemożliwić innym spożywanie skażonego mięsa, i zaleciła społeczeństwu kupowanie mięsa wyłącznie z oficjalnych źródeł.

Polskie media, powołując się na policję, podały, że w związku ze zdarzeniem przesłuchiwane są dwie osoby. Dotyczy małżeństwa w wieku 55 i 56 lat, które z samochodu sprzedawało na targu domowe wędliny.

W sobotę w szpitalu zmarł mężczyzna jedzący delikatesy z targu, a dwie inne osoby trafiły do ​​szpitala z objawami zatrucia pokarmowego.

Dochodzenie w sprawie zdarzenia prowadzi także Prokuratura Rejonowa w Tarnobrzegu. Podobne produkty mięsne są obecnie badane w instytucie badawczym w Puławach.

W 2022 r. w Polsce odnotowano 336 ognisk, w tym 3670 zachorowań, 457 hospitalizacji i 4 zgony. Wystąpiło 191 ognisk salmonelli, z czego 26 dotyczyło jaj i produktów jajecznych.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)

READ  Energia słoneczna do geotermalnej wymiany ciepła z głębinowych studni w Polsce
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *