Świat

Boris Johnson wypada z wyścigu o stanowisko kolejnego premiera Wielkiej Brytanii

LONDYN (AP) – były premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson ogłosił w niedzielę, że nie będzie kandydował do kierownictwa Partii Konserwatywnej, kończąc krótkotrwałą, głośną próbę powrotu na stanowisko premiera, z której został usunięty nieco ponad trzy miesiące temu.

Jego odejście sprawia, że ​​były szef finansów Rishi Sunak staje się zdecydowanym faworytem do zostania kolejnym premierem Wielkiej Brytanii – trzecim w tym roku, w czasie zawirowań politycznych i poważnych wyzwań gospodarczych. Zawody mógł wygrać już w poniedziałek.

Johnson, który został odsunięty w lipcu w wyniku skandali etycznych, był powszechnie oczekiwany, by zastąpić Liz Truss, która zrezygnowała w zeszłym tygodniu szybko porzuciła, a jej autorytet w rządzącej partii zniknął po tym, jak jej pakiet gospodarczy z obniżkami podatków spowodował zamieszanie na rynkach finansowych.

Johnson spędził weekend zdobywając wsparcie od innych konserwatywnych prawodawców po powrocie z wakacji na Karaibach i rozmawiał z dwoma pozostałymi kandydatami, Sunakiem i przewodniczącą Izby Gmin, Penny Mordaunt.

Pod koniec niedzieli powiedział, że zdobył poparcie 102 rówieśników, czyli więcej niż próg 100 potrzebny do głosowania prawodawcy w poniedziałek.

Ale był daleko w tyle za Sunakiem, mówiąc, że doszedł do wniosku, że „jeśli nie masz zjednoczonej partii w parlamencie, nie możesz skutecznie rządzić”.

Perspektywa powrotu Johnsona spowodowała dalsze zamieszanie w już podzielonej Partii Konserwatywnej. Doprowadził partię do głośnego zwycięstwa wyborczego w 2019 roku, ale jego pozycję jako premiera zepsuły skandale finansowe i etyczne, które ostatecznie stały się dla partii zbyt wielkim wyzwaniem.

W swoim oświadczeniu w niedzielę Johnson twierdził, że jest „dobrze przygotowany do zapewnienia zwycięstwa konserwatystów” w następnych wyborach krajowych, które mają się odbyć w 2024 roku. I powiedział, że prawdopodobnie wygrał głosowanie członków Partii Konserwatywnej przeciwko jednemu ze swoich rywali.

READ  Siłacz Salwadoru doświadczy osunięcia się ziemi poza wszelką kontrolą i równowagą

„Ale niestety w ciągu ostatnich kilku dni doszedłem do wniosku, że to po prostu nie byłoby właściwe” – powiedział. „Więc obawiam się, że najlepszą rzeczą jest to, że nie pozwalam na nominację i nie przysięgam poparcia temu, kto odniesie sukces”.

Ale zasugerował, że może wrócić, mówiąc: „Myślę, że mam wiele do zaoferowania, ale obawiam się, że to nie jest odpowiedni moment”.

Po tym, jak Truss odszedł w czwartek, Partia Konserwatywna pospiesznie zarządziła konkurs którego celem jest zakończenie nominacji w poniedziałek i powołanie nowego premiera – jego trzeciego w tym roku – w ciągu tygodnia.

Obecnie zdecydowanym faworytem jest Sunak, który według nieoficjalnych danych ma poparcie ponad 140 prawodawców. Mordaunt jest wspierany przez mniej niż 30 osób.

Jeśli obaj wezmą udział w głosowaniu, 357 konserwatywnych prawodawców przeprowadzi w poniedziałek głosowanie orientacyjne, aby pokazać swoje preferencje, zanim głosowanie trafi do 172 000 członków partii w całym kraju. Jeśli Mordaunt nie osiągnie 100 nominacji, Sunak wygrywa przez aklamację.

42-letni Sunak był drugi za Trussem w wyścigu prowadzącym torysów tego lata, aby zastąpić Johnsona. W niedzielę potwierdził, że ponownie startuje w ostatnim konkursie liderskim.

„Na każdym szczeblu rządu, którym kieruję, będzie uczciwość, profesjonalizm i odpowiedzialność, a ja będę codziennie pracować, aby wykonać pracę” – powiedział Sunak w oświadczeniu.

Odejście Johnsona nastąpiło zaledwie kilka godzin po tym, jak sojusznicy uparli się, że ucieka. Sekretarz ds. Biznesu Jacob Rees-Mogg powiedział BBC w niedzielę, że rozmawiał z Johnsonem i „na pewno stanie” po tym, jak w sobotę przyleciał do Londynu z wakacji na Dominikanie.

Ale minister Irlandii Północnej Steve Baker, były zwolennik Johnsona i wpływowy polityk w Partii Konserwatywnej, ostrzegł, że powrót Johnsona będzie „katastrofą gwarantowaną”. Baker zauważył, że Johnson nadal jest w toku dochodzenia w sprawie tego, czy okłamał parlament podczas swojej kadencji w związku z naruszeniem własnych ograniczeń dotyczących koronawirusa podczas imprez na Downing Street.

READ  Biden wzywa talibów do dbania o „dobrostan” Afgańczyków

Jeśli zostanie uznany za winnego, Johnson może zostać zawieszony jako członek parlamentu.

„To nie czas na Borisa i jego styl”, powiedział Baker w niedzielę Sky News. „To, czego nie możemy zrobić, to mieć go na stanowisku premiera w okolicznościach, w których musi implodować i obalić cały rząd… i po prostu nie możemy tego zrobić ponownie”.

Truss przeszedł na emeryturę w czwartek po burzliwych 45 dniach i przyznała, że ​​nie jest w stanie spieniężyć swojego nieudanego pakietu ekonomicznego z obniżką podatkówktóre musiała porzucić po wywołaniu gniewu w jej partii i tygodniach zamieszania na rynkach finansowych.

Sunak, który był dyrektorem finansowym od 2020 r. do tego lata, kierował załamaniem się gospodarki Wielkiej Brytanii przez pandemię koronawirusa. Zrezygnował w lipcu w proteście przeciwko przywództwu Johnsona.

W letnim konkursie na miejsce Johnsona Sunak nazwał obietnice Truss i innych rywali natychmiastowe obniżenie podatków jako bezwzględne „bajki” i przekonywał, że rosnąca inflacja musi być najpierw kontrolowana.

Wyborcy torysów poparli Truss zamiast Sunaka, ale miał rację, gdy we wrześniu niesfinansowany pakiet obniżek podatków Truss siał spustoszenie na rynkach. Teraz powinien otrzymać zadanie ustabilizowania podupadającej brytyjskiej gospodarki.