Connect with us

Nauka

Wypełnione światłem mikro mieszkanie inspirowane minimalizmem japońskim i skandynawskim

Published

on

Niezależnie od tego, czy jest to samodzielny domek, skromna jurta czy supernowoczesny mikroapartament, małe przestrzenie zyskują na popularności na całym świecie, ponieważ coraz więcej osób stawia na energooszczędność, prostszy styl życia, minimalizm i przystępną cenę. presja dostosowania się do konsumpcyjnych oczekiwań społecznych.

Mniejszy jest naprawdę piękniejszy, i zawsze dodaje otuchy, gdy projektanci robią to dobrze. Po niedawnym zakończeniu remontu 29-metrowego mikromieszkania w Warszawie, urodzona w Polsce architektka z Amsterdamu Karolina Howorko, HOKA studio pokazuje, że przy starannym rozważeniu światła, przestrzeni i koloru, niegdyś ciasna przestrzeń może zostać przekształcona w wszechstronną i przestronną miejską rekolekcje.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Według firmy, nowo wyremontowane Studio H było częścią magazynu podczas II wojny światowej, zanim zostało przekształcone w studio. W trakcie tego procesu został dodany sufit podwieszany, który niestety zamaskował prawdziwą wysokość sufitu wynoszącą 4,3 metra.

Tak więc, na początek, nowy schemat usunął tę przeszkodę, aby ujawnić pełny potencjał przestrzeni. Nowy loft o powierzchni 97 stóp kwadratowych (9 metrów kwadratowych) został dodany, aby dodać więcej miejsca do spania i pracy w tej małej kamienicy położonej w historycznym centrum Warszawy.

Nowa koncepcja obejmowała „mak[ing] przestrzeń większa i bardziej funkcjonalna”, tworząc „puste płótno”, które działa jak „metafora przestrzeni, w której można dodać kolor i zmienić jego zastosowanie i atmosferę”, wyjaśnia Howorko.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Aby zaakcentować pojęcie pustego płótna, które da się znieść, większość wnętrza mikroapartamentu została wykonana na biało, aby zapewnić wizualną iluzję większej przestrzeni i nie tylko, mówi projektant:

„Kolor biały nie tylko zwiększa przestrzeń, ale służy również jako podstawa do eksperymentów, w których można dodać dekorację i zmienić jej zastosowanie. Cały projekt można postrzegać jako ćwiczenie w subtelnej manipulacji systemem w celu poprawy doświadczenia Graças Duże, słoneczne okna Duas, światło bawi się roletami i tworzy różne postrzeganie przestrzeni. Jest to przytulne miejsce do gotowania, spania, relaksu, oddychania i cieszenia się miastem, nawet przy małej przestrzeni.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Kompaktowa przestrzeń jest zmaksymalizowana dzięki inteligentnym elementom oszczędzającym miejsce, takim jak szafki do przechowywania, minilodówka zintegrowana ze schodami prowadzącymi na strych, a także stół nablatowy, który wysuwa się do jadalni, przygotowywania posiłków lub pracy.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Dodatkowa elastyczność i różnorodność sensoryczna są dodawane dzięki integracji bardziej miękkich elementów tekstury, takich jak zasłona, którą można łatwo odciągnąć, aby ukryć wizualne rozpraszacze z kuchni.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Tutaj również zoptymalizowano pełną wysokość sufitu dzięki wbudowanym półkom, które biegną od podłogi do sufitu, co pozwala klientowi na efektywne przechowywanie i eksponowanie książek lub cennych przedmiotów.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Przestrzeń dzienna została również zmaksymalizowana dzięki dodaniu rozkładanych elementów, takich jak pluszowa sofa, która może szybko przekształcić się w dodatkową przestrzeń dla gościa, oraz więcej miejsca do przechowywania w postaci półek, które uzupełniają istniejące grzejniki. Jak mówi Howorko:

„Wszystkie meble w centralnej części zostały wybrane tak, aby można je było łatwo przenosić, co pozwala na zmianę atmosfery i sposobu użytkowania. Posiada ozdobną półkę z opcjonalnym miejscem na telewizor, obraz i lustra, które odbijają światło i niebo. Przechowuj drobne przedmioty i obrazy wysokie i płaskie.”

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Howorko, architekt podróżujący, który spędził czas studiując i pracując w Europie, Azji i Ameryce Środkowej, przełożył te życiowe doświadczenia na minimalistyczną estetykę tego projektu. W szczególności mówi, że jest inspirowany morskimi wnętrzami i syntezą japońskiego i skandynawskiego designu, wyłaniającego się trendu w projektowaniu, który popularnie nazywa się „Japonia„:

„Aranżacja wnętrza tej przestrzeni inspirowana była podróżami: japońskim stylem, japońską modułowością (ukryta kuchnia, schody z ukrytymi ławkami, składany stół i schowek) oraz nawigacją oceaniczną (mniejsze, ale wygodne schody łodzi). grafika z pracowni.”

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Na poddaszu sypialnym powyżej znajduje się rozkładany stół wystający z minimalistycznego systemu krat, a także duża szafa i podwójne łóżko.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Aby zmaksymalizować i lepiej doświetlić przestrzeń, z boku szafy dodano lustro o pełnej wysokości, a w ścianie wbudowano więcej półek do przechowywania.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


W łazience pod poddaszem zastosowano niektóre z tych samych sztuczek maksymalizacji przestrzeni i światła. Grube lustro w paski tka ścieżkę wokół wnętrza, a prawie każda powierzchnia została wykonana w gładkiej bieli, z wyjątkiem prostej szklanej ściany i kawałków drewna jak kawałki żywicy, które zostały zatopione w jasnoszarych płytkach, co pomaga sugerować wizualne i przestrzenne połączenie łazienki z resztą domu.

Karolina Howorko / Dymitr Kalasznikow / Wnetrza Zwenetrza


Łącząc te elementy inteligentnej funkcjonalności i rustykalnej prostoty z tradycji skandynawskich i japońskich, Howorko udało się stworzyć projekt, który jest przykładem tego, co najlepsze z obu światów, jednocześnie tworząc rozszerzone poczucie domu z tego, co początkowo może wydawać się domem. kompaktowy rozmiar. .

Aby zobaczyć więcej, odwiedź HOKA studio oraz Instagram.

READ  Historyczna rakieta SpaceX, aby wystrzelić więcej satelitów Starlink, wyszorowała w poniedziałek
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.