Gospodarka

PGNiG ogłosiło konkurs na stanowisko prezesa; Zgłoszenia do 9 listopada

Trwa konkurs na stanowisko Prezesa PGNiG. Według Ministerstwa Mienia Państwowego termin przyjmowania wniosków upływa 9 listopada.

OBEJRZYJ TVN24 W INTERNECIE

„Rada nadzorcza PGNiG (…) ogłasza postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Prezesa Zarządu PGNiG SA na wspólną kadencję Zarządu spółki, która trwa od 10 stycznia 2020 r. Do 10 stycznia 2023 r.” – informuje na stronie Ministerstwa Mienia Państwowego.

Termin składania wniosków upływa 9 listopada 2020 r. O godz. 12. Decyduje data i godzina doręczenia przesyłki, a wnioski zostaną otwarte tego dnia o godz. 12.15. „Wywiady bezpośrednio z zarządem będą przeprowadzane od 10 listopada 2020 r. Do 12 listopada 2020 r. W siedzibie firmy lub w innym wskazanym miejscu” – napisano.

Podstawowe tematy poruszane w wywiadach to: znajomość biznesu firmy i branży, w której działa; Znajomość zagadnień związanych z administracją i zarządzaniem zespołami kadrowymi; Znajomość zasad funkcjonowania firm handlowych; Doświadczenie wymagane do pełnienia funkcji członka zarządu w spółce.

wymaganie

Zgodnie z wymaganiami zawartymi w ogłoszeniu kandydat musi posiadać m.in .: wykształcenie wyższe; co najmniej 5 lat zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, mianowania, wyborów itp .; Co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych. Dodatkową korzyścią będzie znajomość funkcjonowania rynku europejskiego, w tym rynku energii, czy znajomość języka angielskiego.

Jak poinformowało PGNiG pod koniec października, zarząd spółki powołał Jarosława Wróbla na po Prezesa i Wiceprezesa PGNiG. Swoje obowiązki musi wypełniać do czasu zakończenia procesu kwalifikacyjnego na stanowisko Prezesa Zarządu spółki.

Były prezes PGNiG Jerzy Kwieciński złożył rezygnację 22 października. Kwieciński był prezesem od 10 stycznia 2020 r. Jak podała firma, powodem jego rezygnacji były „sprawy osobiste”.

PGNiG

PGNiG jest największym importerem i dostawcą gazu ziemnego w kraju. Zajmuje się poszukiwaniem i wydobyciem gazu ziemnego i ropy naftowej, importem gazu oraz za pośrednictwem kluczowych spółek magazynowaniem, sprzedażą, dystrybucją paliw gazowych i płynnych oraz wytwarzaniem ciepła i energii elektrycznej – jak podaje strona internetowa spółki.

READ  Firmy i organizacje pozarządowe wzywają Polskę do skupienia się na klimacie w planie naprawy

Dodano, że za utrzymanie bezpieczeństwa energetycznego kraju odpowiada grupa PGNiG. Zapewnia dywersyfikację dostaw poprzez wydobycie złóż krajowych oraz import ze źródeł zewnętrznych.

PGNiG posiada oddziały i przedstawicielstwa w Rosji, Belgii, Pakistanie, Białorusi i na Ukrainie. Jest także wyłącznym właścicielem PGNiG Upstream Norway AS, która prowadzi działalność poszukiwawczo-wydobywczą na norweskim szelfie kontynentalnym i na Morzu Norweskim, PGNiG Upstream North Africa, która poszukuje złóż węglowodorów w basenie Murzuq w Libii oraz PGNiG Supply & Trading GmbH. w Monachium zajmujący się handlem gazem.

Główne źródło zdjęć: Shutterstock