Connect with us

Nauka

PepsiCo otwiera swoją piątą fabrykę

Published

on

PepsiCo otwiera swoją piątą fabrykę

PepsiCo otworzyło swój piąty zakład produkcyjny w Polsce w Świętem na Dolnym Śląsku. Inwestycja o wartości ponad 1 mld zł pozwoli poszerzyć ofertę produktową firmy i zwiększyć skalę produkcji na 20 europejskich rynkach.

Nowa jednostka będzie produkować przekąski Lay’s i Doritos. Łączna powierzchnia inwestycji, na którą składa się zakład produkcyjny PepsiCo wraz z biurami, magazynem i oczyszczalnią to 54 700 m², natomiast sama hala produkcyjna to 23 000 m². Generalnym wykonawcą był Budimex.

Obiekt ma osiągnąć zerową emisję netto do 2035 roku, a wartość zastosowanych rozwiązań środowiskowych to 30,3 mln zł. Nieruchomość posiada zaplecze techniczne i maszyny stanowiące przykład zastosowania gospodarki o obiegu zamkniętym w procesie produkcyjnym oraz w eksploatacji całego obiektu. Lokalizacja fabryki w Świętej pozwoli skrócić trasy transportowe o ponad 4,5 mln km rocznie oraz zredukować emisję dwutlenku węgla w całym łańcuchu dostaw. Kolejne etapy inwestycji przyniosą zakładowi bardziej ekologiczne rozwiązania, takie jak własne turbiny wiatrowe, zdecentralizowana biogazownia wykorzystująca biomasę pozostałą po procesie produkcyjnym oraz rozbudowa oczyszczalni do produkcji bionawozów.

PepsiCo inwestuje na polskim rynku od ponad 30 lat. Obecnie w kraju działają cztery fabryki: produkcja przekąsek odbywa się w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, a rozlewnie napojów zlokalizowane są w Michrowie i Żninie. W 2020 roku firma otworzyła również Centrum Usług Biznesowych w Krakowie.

READ  Naukowcy słuchają lodowców, aby odkryć tajemnice oceanów
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *