Gospodarka

Jerzy Kwieciński ustąpił ze stanowiska Prezesa Zarządu PGNiG

Na kilka godzin przed pojawieniem się informacji o rezygnacji Kwiecińskiego zamieścił wpis informujący, że PGNiG „podpisało” długoterminowa umowa na zakup gazu ziemnego od Ørsted „.”Porozumienie przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa energetycznego Polski i Polski. Takie inwestycje możemy zrealizować dzięki znakomitej sytuacji finansowej firmy ”- zapewnił nas.

„Musisz wrócić rowerem”

Później dodał: „Choć za oknem pogoda nie jest najlepsza, to pada, ale dla PGNiG jest idealna”. Akcje PKNiG wzrosły wczoraj o 8,1%. To efekt naszych dobrych wyników. PS. Gorzej, trzeba wracać na rowerze ”- dodał.

Jerzy Kwieciński został powołany na Prezesa PGNiG 10 stycznia 2020 r. W miejsce Piotra Woźniaka, którego kadencja zakończyła się z końcem grudnia 2019 r.

ZOBACZ: PGNiG ma udziały w dwóch złożach na szelfie norweskim

Od września 2019 roku do wyborów parlamentarnych Kwieciński był ministrem finansów, inwestycji i rozwoju w rządzie Mateusza Morawieckiego. Wcześniej od stycznia 2018 r. Był ministrem ds. Inwestycji i rozwoju. Jeszcze wcześniej – w latach 2015-2018 był wiceministrem w Ministerstwie Rozwoju.

PGNiG jest spółką giełdową, notowaną na GPW od września 2005 roku. Zajmuje się poszukiwaniem i wydobyciem gazu ziemnego i ropy naftowej, importem gazu oraz – poprzez swoje spółki zależne – magazynowaniem, sprzedażą i dystrybucją paliw gazowych i płynnych oraz wytwarzaniem ciepła i energii elektrycznej. PGNiG jest największym importerem i dostawcą gazu ziemnego w Polsce. 71,88 proc. Akcji należy do Departamentu Skarbu, pozostałe 28,12 proc. innym akcjonariuszom.

Kontrola Najwyższej Izby Kontroli

Na początku października Dział Koordynacji Kontroli Doraźnych Najwyższej Izby Kontroli rozpoczął jedną z pierwszych kontroli w PGNiG i spółce zależnej EXALO Drilling SA.

Z informacji wynika, że ​​kontrola obejmie lata 2015-2020, aw szczególności dotyczyć będzie działalności EXALO Drilling SA na rynkach zagranicznych.

EXALO Drilling SA jest lądową spółką wiertniczą z grupy PGNiG. Firma posiada biura w Pakistanie, Kazachstanie, Czechach i Czadzie, a także oddział na Ukrainie.

msl / zdr / PAP, polsatnews.pl

Kontynuuj czytanie