Connect with us

technologia

Aktualizacja umożliwia blokowanie spamerów i niegrzecznych osób na Dysku Google

Published

on

Obraz artykułu zatytułowanego Nowa aktualizacja blokowania spamerów i niegrzecznych ludzi na Dysku Google

zdjęcie: Dawid Ramos (Obrazy Getty)

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych rzeczy, Internet ma swoje wzloty, takie jak urocze koty i upadki, spamerzy, trolle i ludzie udostępniający obraźliwe treści. Wielu z nas unika tych osób, chociaż na niektórych platformach jest to łatwiejsze niż na innych. Oto dobra wiadomość: ijeśli masz problemy z tymi gatunkami osób, które możesz teraz zablokować na Dysku Google.

W nowym Aktualizacja Google Workspace wydany w tym tygodniu, Firma przyznała, że ​​chociaż Dysk Google ma na celu przechowywanie, udostępnianie i współpracę z ludźmi z dowolnego miejsca, możliwości udostępniania produktu mogą być nadużywane przez złośliwe podmioty. Właśnie z tego powodu Google zdecydowało się stworzyć sposób, w jaki osoby fizyczne mogą blokować innych użytkowników, nawet jeśli wcześniej przyznali tym użytkownikom dostęp do swoich treści.

„Blokowanie użytkowników nie tylko zachowuje użyteczność udostępniania na Dysku, ale przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowników Dysku” – napisał Google w poście na blogu.

Ponadto Google powiedział, że zablokowanie użytkownika na Dysku uniemożliwi mu również interakcję z Tobą za pośrednictwem innych aplikacji i usług.

Nowa funkcja blokady pozwala użytkownikom uniemożliwić innym udostępnianie treści w przyszłości. co według Google może być pomocne, jeśli inny użytkownik „wysłał w przeszłości spam lub obraźliwe treści”. Pozwoli to również jednostkom usunąć wszelkie istniejące pliki i foldery w swoim repozytorium, które zostały udostępnione przez naruszającego użytkownika, co pozwoli mu się ich pozbyć Spam i obraźliwe treści jednocześnie. Wreszcie, jak wspomniano powyżej, funkcja umożliwia użytkownikom wycofanie się dostęp innej osoby do ich treści.

Aby kogoś zablokować, otwórz Dysk i Kliknij prawym przyciskiem plik, który otwiera opcje Menu. Kliknij w tym menu Zablokować użytkownika) i wtedy blok w oknie. Jeśli zmienisz zdanie, możesz też odblokować kogoś.

Jak zauważył 9do5Google, Spam na Dysku Google jest problemem od lat. Dzieje się tak, ponieważ osoby mogą udostępniać pliki każdemu na platformie — udostępnianie plików nie wymaga zgody drugiej osoby — o ile mają adres e-mail. Chociaż na Dysku znajduje się przycisk „Usuń”, nie usuwa on udostępnionych plików, a jedynie je ukrywa, dzięki czemu można je nadal wyświetlać w wynikach wyszukiwania i innych obszarach.

Na początku może się to wydawać niezbyt duże, ale może być bardzo niewygodne, a nawet niebezpieczne. Użytkownik od kilku lat narzekał że nadal mają dostęp do udostępnionego folderu, który należy do ich brutalnego byłego chłopaka i zgłosili, że mają „brak kontroli, możliwość niemożności usunięcia mnie z tej zawartości – od tej osoby”. Tak, zdecydowanie nie jest to dobre uczucie.

Google rozpoczęło stopniowe wprowadzanie funkcji blokowania, która będzie dostępna dla wszystkich klientów Google Workplace, klientów G Suite Basic, klientów biznesowych i użytkowników z osobistymi kontami Google w czwartek. Pierwotnie ogłosił funkcję w. na Mogą.

READ  Producent gier mobilnych, Huuuge, planuje zebrać do 150 milionów dolarów z emisji akcji Reutera
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *