Connect with us

Sport

Smakosz oferuje smak Polski poprzez Gotowanie Babci – NBC Chicago

Published

on

Ponieważ chłodna pogoda będzie nadal bardzo modna przez najbliższy miesiąc, możesz spróbować rozgrzać się tradycyjną polską ucztą.

Jak powszechnie wiadomo są to pierogi, ale też mnóstwo dań ziemniaczanych i sycących zup.

Polska kultura jest tak samo synonimem Chicago jak malört, dibs i potholes. I niekoniecznie musisz stać w kolejce do bufetu. W rzeczywistości jest jedna rodzinna restauracja na Northwest Side, w której każdy gość czuje się jak dawno zaginiony krewny, co oznacza, że ​​jest przekarmiony.

Szefowie kuchni są jak dalsza rodzina w Smakosz, przytulnej, swobodnej restauracji w Jefferson Park, która po cichu przygotowuje jedne z najlepszych domowych polskich potraw w mieście. Przepisy nie pochodzą z Krakowa czy Warszawy, ale z miasta położonego pomiędzy nimi, na wschodnim krańcu Polski.

„Lublin, jemy dużo pierogów. Dużo fasoli, ziemniaków – mówi Renata Kamińska, właścicielka Smakoszu.

Oprócz puree pojawiają się również w delikatnych, ręcznie robionych pierogach, często podawanych z karmelizowaną cebulą lub topionym boczkiem.

„Ziemniaki i ser, mięso, kapusta kiszona i grzyby, jagody, słodki ser i nasze popisowe pierogi to kasza gryczana, wiejski ser i świeża mięta” – powiedziała.

Ziemniaki królują też w naleśnikach, szerokich jak płyta CD i chrupiących jak chips.

„Ziemniaki mielimy sami, ręcznie, więc są naprawdę chrupiące” – mówi Kamińska.

Wyróżniają się zupy i gulasze. Weź Żurek, który jest oparty na całkowicie naturalnym zakwasie, podobnym do zakwasu.

„Żurek to zupa, która zaczęła się od mojego taty, który zaczął od zakwasu, sfermentowanego owsa, mąki żytniej i czosnku. Kapuściak to zupa z kiszonej kapusty z przyprawami, ziemniakami, kiełbasą – opowiadała.

A potem barszcz buraczany – klarowny, aromatyczny bulion warzywny zatopiony w małych kluskach wołowych. Kolejne knedle wielkości kciuka odmiany ziemniaczanej podawane ze strogonowem wołowym. Dla zrównoważenia bogactwa sałatki: buraczki na ciepło, kapusta kiszona lub drobno posiekana coleslaw. Do picia spróbuj kompotu owocowego lub tradycyjnego polskiego piwa.

READ  Robert J. Tracey Jr. 1958-2021 | Wiadomości, sport, praca

Kamińska mówi, że całe jej menu — zwłaszcza zupy — zapewnia ciepło.

„Mają dużo przypraw, dużo ziół, więc naprawdę utrzymują ciepło od środka” – powiedziała.

To prawdziwie babcina kuchnia, aż po boazerię i ręcznie robione pierogi.

Jeśli podoba ci się to, co masz, koniecznie powiedz kelnerowi, że wszystko było „smaczne” — czyli pyszne lub smaczne. Nawet jeśli lubelska tradycja nakazuje zjeść coś z ziemniakami, jak naleśniki czy pierogi, pamiętajcie, żeby zostawić wystarczająco dużo miejsca na sałatkę colesław, kapustę kiszoną czy buraczki.

Tutaj możesz przejść:

Smakosz

5619 W Lawrence Ave.

773-205-1771

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *