Connect with us

Nauka

Powstałe w 1683 roku w Polsce bajgle przeznaczone były na Wielki Post

Published

on


Toast z ulubionym smakiem w Narodowy Dzień Bajgla. 15 stycznia nie zapomnij również wybrać swojej ulubionej szmeary. Przygotuj go na śniadanie, lunch lub przekąskę lub wszystko powyższe!

  • Bajgle zostały po raz pierwszy stworzone w 1683 roku na cześć króla Jana III Sobieskiego, po tym, jak chronił ludność Austrii przed atakiem najeźdźców tureckich.
  • Bajgiel pochodzi z Polski i został zaprojektowany na Wielki Post.
  • Polscy imigranci żydowscy przywieźli bajgla do Stanów Zjednoczonych. Oczywiście piekarze szybko się zorganizowali. W 1907 r. Utworzyli Międzynarodowy Związek Piekarzy Beigel. Od dziesięcioleci Bagel Bakers Local 338 utrzymuje kontrakty dla swoich pracowników z prawie wszystkimi piekarniami bajgli w mieście i okolicach.
  • Do lat 60-tych piekarnie wytwarzały bajgle ręcznie. Tak więc Daniel Thompson wynalazł bajgiel i toczyła się gorąca debata między człowiekiem a maszyną.
  • Zasługa rozpowszechnienia bajgli w całym kraju jest częściowo zasługą wysiłków piekarza bajgli Harry’ego Lendera, jego syna Murraya Lendera i Florence Sender. Jego pionierskie wysiłki doprowadziły do ​​zautomatyzowania produkcji i dystrybucji mrożonych bajgli w latach 60. Murray wynalazł również wstępne cięcie bajgli.
  • Jej nazwa wywodzi się od słowa „laska” w jidysz, co oznacza „pierścionek” lub „bransoletka”.
  • Otwór w środku bajgla służy do przykręcenia kilku bajgli do szpilki, co umożliwia piekarzom łatwiejszy transport.
  • Bajgle to jedyne pieczywo gotowane przed pieczeniem.
  • Pakowane bajgle zaczęły być sprzedawane w supermarketach w latach 50. XX w. Mrożone bułeczki pojawiły się w 1960 r.
  • Robert Bohannon, naukowiec molekularny z Północnej Karoliny, opracował w 2007 roku Buzz Donuts i Buzzed Bagels – pączki i bajgle z kofeiną. Zawierają one odpowiednik kofeiny w 2 filiżankach kawy.
  • Pomimo wielu dostępnych smaków bajgla, od jagód po bajgla „w całości”, najpopularniejszym wyborem jest prosty, a zaraz za nim sezam.
  • Astronauta Gregory Chamitoff przywiózł 18 bajgli sezamowych z piekarni w Montrealu w Kanadzie podczas swojej kosmicznej podróży w 2008 roku!
  • To, co odróżnia montrealskie bułeczki od innych, to to, że są gotowane w wodzie z miodem przed pieczeniem w piecu opalanym drewnem. Rezultatem jest złoty, gumowy bajgiel, którym chwalą się mieszkańcy Montrealu
  • W sierpniu 2004 r. Firma Bruegger’s Bagels wyprodukowała gigantyczny bajgiel o wadze 868 funtów i wystawiła go na New York State Fair, zgodnie z informacją Księga Rekordów Guinnessa. Stworzenie większe niż konieczne życie 11,00 funtów ciasta, 900 galonów wody i upieczenie zajęło 10 godzin. Jest rekordzistą największego jak dotąd bajgla.
  • Na cześć Narodowego Dnia Bajgla na początku 2018 roku Thomas Bagels uruchomił klawiatura emoji. Było na nim czterdzieści emotikonów ze śniadaniem, w tym bajgiel z awokado. Później w tym samym roku Apple w końcu wypuściło emoji bajgla na własnej platformie – ale nie bez kontrowersji. Po ludzie narzekali że prosty bajgiel nie ma w sobie nic, przeprojektowany z serem śmietankowym podczas premiery cyklu iOS 12.1 beta 4.
  • Lingwista Leo Rosten w „Radościach jidysz” pisał o pierwszej znanej wzmiance o polskim słowie „bajgiel” pochodzącym z jidysz „bajgiel” w „Regulaminie wspólnotowym” Krakowa z 1610 r. jako prezent dla kobiet podczas porodu.
  • Około 1900 r. W Nowym Jorku popularny stał się brunch z bajgla. Bajgiel składał się z bajgla zwieńczonego wędzonym łososiem, twarożkiem, kaparami, pomidorami i czerwoną cebulą.
  • W Japonii pierwsze koszerne bajgle zostały przywiezione przez BagelK z Nowego Jorku w 1989 roku.
  • Thomas jest największym producentem bajgli z supermarketu w Stanach Zjednoczonych. W 2014 roku Tomas sprzedał ponad 160 milionów bajgli.
  • Aby zrobić popularne bajgle dyniowe z limitowanej edycji Thomasa, potrzebujesz 133,500 funtów puree z dyni.
  • Przejście przez wewnętrzny obwód głównego holu dworca Grand Central Station, który ma 790 stóp, wymagałoby 2231 bajgli.
  • 10 najpopularniejszych dodatków do bajgli w całym kraju to serek śmietankowy, masło, serek aromatyzowany, ser, dżem / galaretka, jajka, wędliny, margaryna, masło orzechowe lub inne masło bekonowo-orzechowe.
  • Przeciętna osoba zjada ponad 11 bajgli rocznie.
  • W 2019 roku sprzedano ponad 160 milionów bajgli Thomas.
READ  Leczenie wypadania włosów: Jajka, awokado i szpinak mogą stymulować wzrost włosów

Źródła:

Kalendarz narodowy

Karmić

Mobilna kuchnia

Zjedz to

Mnóstwo faktów

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *