Connect with us

Nauka

Chriskich Café: majowy przepis

Published

on

Chriskich Café: majowy przepis

W pierwszej nowej kolumnie Bibi z Chriskich Café w Muswell Hill dzieli się swoją historią i celebruje kulinarne propozycje May

W 2013 roku wraz z mężem, szefem kuchni Chrisem, otworzyliśmy Chriskich Café na terenie dawnej fabryki czekolady. Chcieliśmy skupić się na świeżej, wspaniałej, niedrogiej żywności – żywności, która jest przygotowywana, dzielona, ​​spożywana i spożywana z przyjemnością.

Gotujemy i pieczemy codziennie zmieniające się menu z lokalnych produktów. Kolorowe sałatki zajmują miejsce przy daniach głównych, w powietrzu unosi się zapach świeżo upieczonego chleba, a w ekspresie grzechoczą ziarna kawy z lokalnych źródeł. Nie ma menu – dostajesz to, co widzisz (cóż, poza pyszną zupą dnia, której nie ma na wystawie). Obsługujemy wszystkich – mięsożerców/ryb, wegetarian, wegan, osoby bezglutenowe – i inspirujemy się produktami sezonowymi, które znajdujemy w lokalnych sklepach, które staramy się wspierać.

Chcemy, aby Chriskich było miejscem spotkań towarzyskich z przyjaciółmi lub współpracownikami podczas przerwy w pracy, prezentowania i oglądania lokalnej sztuki, łączenia się z ludźmi i korzystania z lekcji gotowania. Chcemy, aby klienci czuli się, jakby jedli w czyimś domu. Lada gastronomiczna to stara ława stolarska z Polski, ta w części serwisowej pochodzi z dawnej papierni w Essex. Nawet nasze deski podłogowe pochodzą ze starej fabryki tekstyliów w Islington, a główny stół jadalny to stary blok rzeźniczy z Francji. Jedzenie serwowane jest na antycznych półmiskach i stojakach na ciasta – niektóre należały do ​​mojej polskiej babci!

Naszą ulubioną rzeczą w maju jest sezonowa zielona sałata: zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj sól i 150 g drobnej zielonej fasolki, 150 g strąków grochu, 150 g bazylii, 50 g mrożonej soi i 50 g zielonego groszku. Blanszuj przez 30 do 40 sekund, następnie odcedź i przełóż do bardzo zimnej wody. Wysusz dobrze. Umieść wszystkie fasole, groszek i soję w dużej misce. Dodaj skórkę z dwóch cytryn, gałązkę świeżej mięty, 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub czosnku, pół pokrojonej w plasterki czerwonej papryczki chilli, sól, pieprz i zioła do dekoracji (można użyć koperku, pietruszki i kolendry). Przełożyć na talerz do podania.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *