Connect with us

Najważniejsze wiadomości

Chcesz jeść? Zaszczep się najpierw, powiedz restauracje w Polsce

Published

on

Tylko około 56% osób w Polsce jest w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19.

Warszawa:

Warszawski restaurator Marcin Wojtasik mówi, że jest gotowy na złe recenzje ze strony antyszczepionkowej, aby chronić swój personel przed COVID-19, dopuszczając tylko zaszczepionych klientów.

„To była bardzo niepopularna decyzja, było kilka bardzo silnych reakcji” – powiedział Reuterowi 50-letni Wojtasik, którego restauracja Yatta Ramen specjalizuje się w kuchni japońskiej. „Ale nie dla naszych zwykłych klientów. Przyjęli to bardzo dobrze”.

Jest jedną z kilku firm w Polsce biorących sprawy w swoje ręce, wyłączając wszystkich niezaszczepionych gości bez mandatu rządowego, biorąc pod uwagę, że dzienna liczba nowych infekcji COVID-19 wynosi ponad 30 000, podczas gdy rząd stosunkowo innych krajów europejskich łagodnie zareagował na pandemia.

Tylko około 56% Polaków jest w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19, znacznie poniżej średniej Unii Europejskiej. Mniej niż jedna trzecia otrzymała trzecią dawkę przypominającą, a wiele regionów na południu i wschodzie wykazuje bardzo niski wskaźnik szczepień wśród w dużej mierze sceptycznej populacji.

Zgodnie z obecnymi przepisami miejsca takie jak restauracje i bary mogą wykorzystywać do 30% swojej pojemności dostępnej dla osób nieszczepionych, a wśród wzrostu infekcji lekarze krytykowali rząd za nie zaostrzanie ograniczeń dotyczących działalności społecznej.

Trzynastu z 17 członków Polskiej Rady Lekarskiej, którzy doradzali premierowi w sprawie COVID-19, zrezygnowało w piątek, potępiając to, co określili jako brak naukowego wpływu na politykę.

Niektórzy doradcy powiedzieli agencji Reuters, że wstrzymali się częściowo z powodu odmowy wprowadzenia przez rząd przepisów, takich jak te wprowadzone we Francji, gdzie klienci są proszeni o okazanie świadectw szczepień w restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.

Profesor Robert Flisiak, ustępujący doradca, powiedział, że takie środki wykazały wzrost wskaźników szczepień. „Moglibyśmy zwiększyć liczbę zaszczepionych o 10%, co przynajmniej pomogłoby nam osiągnąć średnią UE” – powiedział.

READ  Krystian Ochman o planach i przygotowaniach do Eurowizji

Pochwalił restauratorów, którzy są twardsi. „Oczywiście spotykają się z nienawiścią i ostracyzmem, a nawet agresją, więc oczywiście jest to dla nich bardzo odważne w obliczu braku wsparcia prawnego ze strony państwa”.

Konstanty Szuldrzynski, inny ustępujący doradca medyczny, oskarżył prawicową partię rządzącą o wspieranie sceptycznego okręgu wyborczego i wiązanie rąk ministerstwu zdrowia.

„Rząd bardzo dobrze wie, co ma robić. To, że nie działa, nie wynika ze złych intencji, ale z braku wsparcia politycznego ze swojej bazy”.

Polski rząd powiedział, że często miał do czynienia ze sprzecznymi opiniami różnych organów, nie tylko swoich doradców. Mówiono, że zmieni się sposób działania Rady, nie precyzując tego.

Restaurator Wojtasik powiedział, że ma nadzieję, że ograniczenia narzucone przez niego w jego restauracji odegrają przynajmniej niewielką rolę w ograniczeniu szkód spowodowanych przez COVID-19.

„Niektórzy z moich przyjaciół zginęli, ludzie młodsi ode mnie. Wiem, że ten (wirus) stanowi realne ryzyko, którego nie można lekceważyć”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *