Connect with us

Nauka

Badanie mówi, że jagoda kamczacka może poprawić wyniki biegaczy wytrzymałościowych poprzez poziomy „zmieniające zasady gry”

Published

on

Według nowego badania, jagody kamczackie, pochodzące z krajów półkuli północnej o niskich temperaturach, takich jak Kanada, Japonia, Rosja i Polska, mają potencjał, aby poprawić wyniki sportowe biegaczy wytrzymałościowych poprzez potencjalnie „zmieniające zasady gry”.

Poprzednie badania wykazały, że jagoda Lonicera caerulea zawiera bardzo wysokie stężenia związków zwanych antocyjanami o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, ale do tej pory żadne badania nie zbadały jego potencjału w zakresie zwiększania wydajności wysiłkowej, twierdzą naukowcy, w tym Glyn Howatson z Northumbria University w Wielkiej Brytanii.

W nowym badaniu opublikowane w recenzowanym czasopiśmie składniki odżywczeNaukowcy przeprowadzili serię testów wytrzymałościowych na 30 mężczyznach biegaczy rekreacyjnych i odkryli, że sportowcy, którzy spożywali jagody kamczackie, męczyli się dłużej niż ci, którzy tego nie robili.

Testując prędkość biegaczy na dystansie 5 km, naukowcy odkryli, że biegacze, którzy spożywali owoce, poprawili swój ogólny czas o około 20 sekund.

„Obecne badanie wykazało po raz pierwszy, że spożywanie jagód kamczackich może skrócić czas do wyczerpania i jazdę na czas na 5K o ponad 2% w porównaniu z kontrolą placebo” – napisali naukowcy.

Chociaż naukowcy nie są pewni dokładnego mechanizmu obserwowanego efektu jagód, spekulują, że może to wpływać na zdolność organizmu do zwalczania zapalenia wywołanego wysiłkiem fizycznym i stresu oksydacyjnego lub poprawy przepływu krwi i wykorzystania tlenu lub kombinacji tych trzech.

„Te potężne małe owoce wydają się pomagać biegaczom lepiej wykonywać wyczerpujące zadania i zwiększać prędkość biegu na zwykłym dystansie pięciu kilometrów” – powiedział Howatson w oświadczeniu. „Zaobserwowaliśmy poprawę wydajności środowiska wykonawczego o około 2%, co nie jest trywialne. Innymi słowy, na tym samym dystansie biegasz o około 0,25 km/h szybciej”.

Badanie dodało również coraz więcej dowodów na to, że pokarmy bogate w związki polifenolowe mogą zwiększać wyniki sportowe i oferować ćwiczącym niefarmakologiczne, oparte na żywności rozwiązanie wspierające trening i zawody.

READ  „Wyborcy świadomie nie poparliby autokraty” - mówi profesor

„Ekscytujące jest to, że jest to żywność, którą można łatwo spożywać, jest bardzo smaczna i może poprawić wyniki sportowe w bieganiu, ale być może także w innych sportach wytrzymałościowych, takich jak jazda na rowerze” – powiedział Howatson.

Naukowcy są przekonani, że przyszłe prace mogą rzucić światło na potencjalne mechanizmy biologiczne, które leżą u podstaw zmian w wydajności człowieka.

Powołując się na ograniczenia badawcze, naukowcy stwierdzili, że w badaniu nie oceniono, ile związków fenolowych dostarczanych przez jagodę kamczacką zostało wchłoniętych przez organizmy uczestników, aby określić optymalną dawkę dla korzystnego wpływu na wydajność ćwiczeń.

Naukowcy zbadali również wpływ owoców na zaledwie niewielką próbkę 30 mężczyzn biegaczy rekreacyjnych. Jego wpływ na zawodniczki jest niejasny.

Badanie zostało zlecone przez firmę Haskapa zajmującą się produkcją i dystrybucją soku z jagód kamczackich i innych produktów na całym świecie. Jednak naukowcy stwierdzili, że fundatorzy „nie odgrywają żadnej roli w projektowaniu badań, gromadzeniu danych, analizie lub interpretacji danych, przygotowaniu rękopisów ani decydowaniu, gdzie opublikować wyniki”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *