Connect with us

Nauka

10 największych błędów, które wszyscy popełniają podczas gotowania pierogów

Published

on

10 największych błędów, które wszyscy popełniają podczas gotowania pierogów

Wiele osób używa wody do przygotowania ciasta na pierogi, w tym samozwańczy polski szef kuchni na YouTube, ale woda nie ma zbyt wiele smaku. Jeśli widzisz tylko ciasto na pierogi jako system dostarczania pysznych nadzień, to w porządku. Ale jeśli chcesz, aby twoje ciasto było czymś więcej niż tylko zastępcą, rozważ użycie mleka do robienia pierogów, ponieważ Marta Stewart czy.

Ważne jest, aby pamiętać, że istnieje pewien kompromis, jeśli chodzi o zastąpienie mleka wodą. Mleko wzbogaca ciasto, ale tłuszcz i białka w mleku mogą sprawić, że ciasto będzie trochę lepkie. Z drugiej strony użycie wody powoduje powstanie masy plastycznej, z którą łatwo się pracuje (poprzez babeczka?). Mleko wnosi również dodatkową słodycz w postaci laktozy, dzięki czemu może być lepszym wyborem do pierogów z nadzieniem na słodko.

Zamiast prosić o mleko, niektóre przepisy na pierogi wymagają nabiału w postaci kwaśnej śmietany lub masła. Jeśli zamierzasz użyć jednej z tych bardziej stałych form nabiału, możesz również użyć wody, aby upewnić się, że twoje ciasto ma odpowiednią ilość wilgoci. Co ciekawe, litewska forma pierogów wykorzystuje sok z cebuli jako część płynnego składnika.

READ  Architekci staruń wanik łączą w polskiej rezydencji trzy obłożone drewnem i kamieniem bloki
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *