Connect with us

Nauka

Restauracja Xokol celebruje „zbiorowy rytuał” jedzenia

Published

on

Restauracja Xokol celebruje „zbiorowy rytuał” jedzenia

Meksykańscy architekci ODAmx i Rubén Valdez zaprojektowali restaurację z szarym wnętrzem w dawnym warsztacie samochodowym w Guadalajarze.

Obecnie znajduje się w dzielnicy Santa Tere w meksykańskim mieście Xokol rozpoczęła się w 2017 roku na małej przestrzeni mieszczącej zaledwie cztery stoły i mogącej pomieścić 16 gości.

Xokol zajmuje dawny warsztat mechaniczny, który został przekształcony w restaurację

W 2020 roku restauracja przeniosła się do większego budynku, gdzie celem było zachowanie jak największej intymności i kontaktu między gośćmi a szefami kuchni.

„Xokol to restauracja, w której sam akt jedzenia staje się zbiorowym rytuałem” – powiedział ODAmx i Rubéna Valdeza we wspólnym oświadczeniu. „Architektura przestrzeni działa jak katalizator reinterpretacji meksykańskich tradycji kulinarnych i wspólnych doznań kulinarnych, w których nie istnieją granice między gośćmi, personelem i przygotowywaniem posiłków”.

Setki kłosów wiszących nad stołem w jadalni
Wnętrze wyłożone ciemnoszarą sztukaterią tworzy kameralną atmosferę, a zawieszone nad nim kolby kukurydzy dodają niepowtarzalnego koloru.

Wnętrze restauracji ma minimalistyczny, klasztorny charakter dzięki ciemnoszarej sztukaterii pokrywającej ściany i sufit oraz czarnym glinianym piecom komalowym wyeksponowanym w otwartej kuchni.

„Te delikatne odcienie podkreślają naturalnie bogatą paletę kolorów naczyń” – powiedzieli architekci.

Długi stół jadalny z wiszącą lampą powyżej
Stół jadalny o długości 15 metrów tworzy wspólne środowisko, w którym goście mogą dzielić się doświadczeniami

Zewnętrzna część betonowego budynku warsztatu pozostała w dużej mierze niezmieniona, z wyjątkiem warstw wysokich stalowych paneli dodanych przy wejściu do garażu, aby wprowadzić gości do środka.

Dębowy stół o długości 15 metrów biegnie przez całą długość wnętrza o podwójnej wysokości, umożliwiając jednoczesne siedzenie 48 osobom i dzielenie się doświadczeniami.

Tradycyjne piece komalowe wykonane z czarnej gliny
W otwartej kuchni wyeksponowano tradycyjne piece kominkowe wykonane z czarnej gliny

Nad stołem zawieszona jest industrialna lampa wisząca, która rozciąga się na całej długości, rzucając delikatny blask na nakrycie.

Na środku jadalni duży świetlik przysłonięty jest metalowym grillem, z którego zwisają setki kłosów – co stanowi jedyny akcent kolorystyczny w monochromatycznej restauracji, oprócz serwowanych dań.

Siatka półek zawierających szklane słoiki
Z tyłu na siatce półek znajdują się szklane słoiki do fermentacji składników

Kuchnia znajduje się obok stołu, po drugiej stronie budynku, z tyłu, gdzie siatka półek mieści garnki do fermentacji składników.

Schody otaczają kamienną totemiczną rzeźbę autorstwa lokalnego artysty Jose Dávilaaż do antresoli z widokiem na jadalnię.

READ  W El Paso znajduje się 60 000 przypadków wirusów, liczba hospitalizacji przekracza 1000, a liczba zgonów osiąga 661

Wszystkie materiały użyte w projekcie pochodziły z lokalnych źródeł, a stół do jadalni, lampa wisząca i półki zostały wykonane przez rzemieślników z Guadalajary.

„Od samego początku Xokol stawiał sobie za cel zachowanie i odtworzenie tradycji kulinarnych Mazahua oraz dzielenie się nimi z szerszą publicznością w nowoczesny sposób” – stwierdzili architekci.

Cień rzucany na półki nad stołem, światło z okien powyżej
Ciemne, minimalistyczne wnętrze ma charakter monastyczny

„Projekt architektoniczny ułatwia osiągnięcie tego celu, a każda decyzja projektowa została zaprojektowana tak, aby go osiągnąć” – dodali.

Xokol znalazł się na krótkiej liście w kategorii wnętrza restauracji i barów w konkursie Dezeen Awards 2023, wraz z restauracją z owocami morza w Toronto autorstwa Omar Gandhi Architects, sklepionym ceglanym browarem w Polsce autorstwa Projekt Prague i trzema innymi projektami.

Schody prowadzące na antresolę otaczają rzeźbę totemiczną
Na schodach na antresolę znajduje się totemiczna rzeźba autorstwa José Dávili

Guadalajara, drugie co do wielkości miasto Meksyku, jest wylęgarnią talentów architektonicznych i szczyci się kwitnącą sceną kulinarną.

Inne restauracje z zachwycającymi wnętrzami w mieście to Veneno, zaprojektowane przez Monteona Arquitectos Asociados tak, aby przypominały stanowisko archeologiczne, oraz Hueso, które Cadena + Asociados wyłożono tysiącami kości zwierzęcych.

Autorem zdjęć jest Rafael Palacios.


Kredyty projektu:

Architektura: ODAmx i Rubén Valdez
Stolarz: Jose Maderista
Dzieło sztuki: Jose Dávila

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *