Connect with us

technologia

Domyślne ustawienia techniczne, które należy natychmiast wyłączyć

Published

on

Jest chwytliwe powiedzenie z cenną lekcją na temat naszej osobistej technologii: Diabeł tkwi w ustawieniach.

To powiedzenie odnosi się do domyślnych ustawień, które firmy technologiczne osadzają głęboko w urządzeniach, aplikacjach i witrynach, z których korzystamy. Te ustawienia zwykle powodują, że udostępniamy informacje o naszych działaniach i lokalizacji. Zwykle możemy sprzeciwić się gromadzeniu danych, ale firmy utrudniają wyświetlanie menu i przycisków, prawdopodobnie w nadziei, że nie zoptymalizujemy ich od razu.

Apple, Google, Amazon, Meta i Microsoft ogólnie chcą, abyśmy pozostawili włączone niektóre ustawienia domyślne, rzekomo po to, aby szkolić ich algorytmy i znajdować błędy, które następnie ułatwiają nam korzystanie z ich produktów. Jednak niepotrzebne udostępnianie danych nie zawsze leży w naszym najlepszym interesie.

Dlatego w przypadku każdego produktu technologicznego, którego używamy, ważne jest, aby poświęcić czas na przejrzenie wielu menu, przycisków i przełączników, aby zmniejszyć udostępniane dane. Oto uproszczony przewodnik po wielu domyślnych ustawieniach, które ja i inni autorzy technologii zawsze zmieniamy.

W przypadku iPhone’ów użytkownicy mogą otworzyć aplikację Ustawienia i przejść do menu prywatności, aby wprowadzić zmiany jak udostępniają dane o korzystaniu z aplikacji i lokalizacji. (Apple technicznie prosi ludzi o włączenie niektórych z tych ustawień podczas aktywacji nowego iPhone’a, ale te kroki można łatwo przeoczyć. Te wskazówki wyłączyłyby udostępnianie danych).

  • Wybierz Śledzenie i wyłącz Zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia. To mówi wszystkim aplikacjom, aby nie udostępniały danych stronom trzecim w celach marketingowych.

  • Aby uniemożliwić Apple wykorzystywanie informacji o Tobie do wyświetlania ukierunkowanych reklam w App Store, Apple News i Giełdzie, wybierz Reklamy Apple i wyłącz Reklamy spersonalizowane.

  • Wybierz „Analizy i ulepszenia” i wyłącz „Udostępnij analizę iPhone’a”, aby uniemożliwić iPhone’owi wysyłanie danych urządzenia do Apple w celu ulepszania swoich produktów.

  • Wybierz Usługi lokalizacji, stuknij Usługi systemowe i wyłącz Analiza iPhone’a oraz Routing i ruch, aby uniemożliwić urządzeniu udostępnianie danych geoprzestrzennych firmie Apple w celu ulepszania Map Apple.

READ  Studenci bawią się podczas Dnia Kosmicznego w Polsce

Produkty Google, w tym telefony z systemem Android i usługi internetowe, takie jak wyszukiwarka Google, YouTube i Mapy Google, są powiązane z kontami Google, a panel sterowania usprawniający zarządzanie danymi znajduje się na stronie internetowej mojaaktywność.google.com.

  • Ustaw automatyczne usuwanie dla wszystkich trzech kategorii — Aktywność w internecie i aplikacjach, Historia lokalizacji i Historia w YouTube — aby usuwać aktywność starszą niż trzy miesiące. W ten sposób, zamiast tworzyć stały zapis każdego wyszukiwania, Google usuwa wpisy starsze niż 90 dni. Jednak na krótką metę mogą pojawić się pomocne zalecenia oparte na ostatnich wyszukiwaniach.

  • Dodatkowa wskazówka dotycząca telefonów z Androidem pochodzi od Ryne Hager, redaktora bloga technicznego ”Policja Androida’: najnowsze wersje Androida umożliwiają użytkownikom informowanie aplikacji o przybliżonej lokalizacji zamiast dokładnej lokalizacji. W przypadku wielu aplikacji, takich jak Na przykład oprogramowanie pogodowe, udostępnianie przybliżonych danych powinno być drogą do zrobienia, a precyzyjne dane geoprzestrzenne powinny być udostępniane tylko oprogramowaniu, które potrzebuje ich do prawidłowego działania, takim jak B. Mapy aplikacji.

Dostęp do najważniejszych ustawień Meta można uzyskać za pomocą Narzędzie do sprawdzania prywatności w menu ustawień. Oto kilka ważnych poprawek, które mają zapobiec podsłuchiwaniu przez pracodawców i marketerów:

  • Dla opcji Kto może zobaczyć, co udostępniasz, wybierz Tylko ja dla osób mających dostęp do Twojej listy znajomych i obserwowanych stron oraz Znajomi dla osób, które mogą zobaczyć Twoje urodziny.

  • W sekcji „Jak inni mogą Cię znaleźć na Facebooku” wybierz „Tylko ja” dla osób, które mogą Cię znaleźć przez e-mail lub numer telefonu.

  • W sekcji „Twoje preferencje reklamowe na Facebooku” wyłącz przełączniki Status związku, Pracodawca, Stanowisko i Wykształcenie. W ten sposób marketerzy nie będą mogli wyświetlać reklam kierowanych na podstawie tych informacji.

Amazon oferuje pewną kontrolę nad sposobem udostępniania informacji za pośrednictwem swojej strony internetowej i produktów, takich jak aparaty Alexa i Ring. Są dwa ustawienia, które bardzo polecam wyłączyć:

  • Amazon wystartował w zeszłym roku Chodnik Amazonii, program, który automatycznie sprawia, że ​​nowsze produkty Amazon udostępniają połączenia internetowe innym urządzeniom znajdującym się w pobliżu. Krytycy twierdzą, że Sidewalk może otworzyć drzwi złośliwym podmiotom, aby uzyskać dostęp do danych ludzi.

    Aby wyłączyć go dla głośnika Echo, otwórz aplikację Amazon Alexa i dotknij Więcej w prawym dolnym rogu ekranu. W Ustawieniach dotknij Ustawienia konta, wybierz Amazon Sidewalk i przełącz Sidewalk do pozycji wyłączonej.

    W aparacie Ring w aplikacji Ring stuknij ikonę z trzema liniami w lewym górnym rogu, a następnie stuknij opcję Centrum sterowania. Stuknij Amazon Sidewalk i przesuń przycisk do pozycji wyłączonej.

  • Na stronie Amazon niektóre listy zakupów — takie jak przedmioty zapisane na liście życzeń — są domyślnie udostępniane publicznie, co może ujawnić informacje. Odwiedzić twoje listy i ustawić każdą listę zakupów jako prywatną.

Komputery z systemem Windows mają domyślnie włączone różne ustawienia udostępniania danych, aby pomóc firmie Microsoft, reklamodawcom i witrynom internetowym dowiedzieć się więcej o nas. Przełączniki do wyłączania tych ustawień można znaleźć, otwierając menu Ustawienia i klikając Prywatność i bezpieczeństwo, a następnie Ogólne.

Jednak najgorsze domyślne ustawienie systemu Windows może nie mieć nic wspólnego z prywatnością. Za każdym razem, gdy Kimber Streams, redaktor Wirecutter, recenzuje nowe laptopy, jednym z jej pierwszych kroków jest otwarcie menu Dźwięki i wybranie Brak dźwięków, aby wyciszyć wiele irytujących dzwonków, które odtwarzają się, gdy coś pójdzie nie tak z systemem Windows.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.