Dostarczamy HUMANistycznych inspiracji - ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU! Albo od razu polub
Włoski przepis na szczęście

Włoski przepis na szczęście

Humanmag

Miłość do śródziemnomorskich obyczajów to częsta słabość Polaków. Pyszne jedzenie, dobre wino są tylko niektórymi z powodów, dla których tak bardzo lubimy przywoływać włoski klimat w naszych kuchniach. Czyżby to była tajemna recepta na szczęśliwszeżycie?

Redakcja Humanmag.pl
27 grudnia 2016

  • Skomentuj

Dziś wszystko odbywa się w biegu. A gdyby tak na chwilę zatrzymać się w tym całym zgiełku? Brzmi kusząco, dlatego coraz więcej osób popiera koncepcję slow food, która poza promowaniem najwyższej jakości jedzenia i regionalnych produktów, zachęca do spotykania się z rodziną, przyjaciółmi i spędzaniu wspólnie czasu na rozmowach i zabawie bez telewizora oraz telefonu. Czyż to nie piękne? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco, to nie pozostaje nic innego jak poznać bliżej ideę  slow food i przemycić ją do własnej kuchni.

Smak Włoch na polskim talerzu

Włoska dieta uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie, to właśnie w niej dominują produkty zbożowe, ryby, owoce morza i aromatyczne zioła. Nie bez powodu też twierdzi się, że ludzie z południa starego kontynentu cieszą się dobrym zdrowiem i pogodą ducha. Z pewnością pomocne w tym jest odpowiednie podejście do życia i celebrowanie każdej chwili, również tej spędzonej na jedzeniu posiłku. Pośpiech jest niewskazany, ponieważ potrawy przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów wymagają tym samym odpowiedniej oprawy. Na konsumpcję należy poświęcać więcej czasu, który pozwoli na rozkoszowanie się ich smakiem. Na adaptację włoskiego slow food w polskiej diecie pozwolą nam przede wszystkim produkty świeże – warzywa, owoce oraz ryby. Nie zapominajmy także o jednym z najbardziej charakterystycznych specjałów z Italii – makaronie.

Prostota kluczem do smaku

Im mniej, tym lepiej – na tej zasadzie opiera się kuchnia włoska. Nie ma potrzeby używania dużej ilości składników w daniu, o wiele ważniejsza jest ich wysoka jakość. Często wystarczą zatem jedynie zioła, makaron i oliwa z oliwek by na talerzu zagościł prawdziwie śródziemnomorski klimat. Jedzmy wolniej, żyjmy dłużej to maksyma, której warto się trzymać, by móc cieszyć się zdrowiem przez długi czas.

Penne alla caprese (porcja dla 3 osób)

Składniki:

350 g makaronu penne (np. Malma Penne Rigate)
3 łyżki oliwy extra virgin
Ząbek czosnku
150 g pomidorków koktajlowych czerwonych
150 g pomidorków koktajlowych żółtych
5 listków bazylii
5 listków bazylii czerwonej
Kulka mozzarelli
Sól i pieprz


Przygotowanie:

Smażymy czosnek i pomidory koktajlowe przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Dodajemy pomidory z bazylią i mozzarellą do makaronu i dokładnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

fot. Wikimedia Commons, CC BT-SA 4.0, Dira0101

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz naszą Politykę Cookies.

Tak, zgadzam się