Dostarczamy HUMANistycznych inspiracji - ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU! Albo od razu polub
Jaka ryba na obiad?

Jaka ryba na obiad?

Humanmag

Jeżeli nie podejmiemy żadnych działań za 40 lat ryby mogą całkowicie zniknąć z mórz i oceanów. Decyzję na ten temat podejmuje każdy z nas – podczas codziennych zakupów spożywczych. Odpowiedzialne wybory konsumenckie są w stanie zmienić przyszłość.

Redakcja Humanmag.pl
9 stycznia 2017

  • Skomentuj

Niestety wiele z powszechnie dostępnych w sprzedaży gatunków ryb i owoców morza jest poławianych w nadmiernych ilościach, a ich liczba stale się zmniejsza, powodując zagrożenie wyginięciem. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), prawie 90% światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach ryby takie jak łosoś bałtycki, sola czy węgorz już teraz potrzebują naszej pomocy w walce o przetrwanie.

Poradnik konsumenta „Jaka ryba na obiad?” wydany przez WWF, to przewodnik po wybranych gatunkach ryb i owoców morza. Został stworzony z myślą o tym, aby pomóc w podejmowaniu świadomych wyborów konsumenckich podczas zakupów. Nowa wersja poradnika zawiera rozbudowane informacje dotyczące wyboru ryb. Jest tam uwzględniony podział na gatunki, pochodzenie, czyli na jakim obszarze połowowym ryba została złowiona lub w  jakim kraju ją wyhodowano oraz narzędzia połowowe, przy pomocy których ją złowiono. Wszystkie wymienione powyżej informacje powinny być zawsze dostępne dla kupującego – na opakowaniu produktu bądź bezpośrednio u sprzedawcy.

Warto pamiętać, że produktom rybnym nadawane są certyfikaty, te oznaczone certyfikatem MSC (w przypadku ryb dziko żyjących) i ASC (ryby hodowlane) zostały złowione bądź wyhodowane w sposób przyjazny dla otoczenia. Ich producenci spełniają surowe, najwyższe normy jakości, bezpieczeństwa i higieny pracy, normy dotyczące ochrony środowiska oraz odpowiedzialności społecznej.

Planując domowy posiłek albo odwiedzając restaurację warto zabrać ze sobą poradnik WWF „Jaka ryba na obiad?”. Dzięki niemu dowiecie się, które ryby można śmiało kupować, a których ze względu na obszar występowania lub nadmierne połowy powinno się unikać. Popyt stymuluje podaż. To nasze wybory kształtują rynek, wybierajmy więc mądrze, z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.

Więcej informacji: http://ryby.wwf.pl

Źródło: wwf.pl

Poradnik WWF

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz naszą Politykę Cookies.

Tak, zgadzam się