Dostarczamy HUMANistycznych inspiracji - ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU! Albo od razu polub
Przepis na karnawał: Cytrynowa zupa – krem

Przepis na karnawał: Cytrynowa zupa – krem

Humanmag

Aromatyczny, kwaskowo-pikantny krem cytrynowy jest doskonałą propozycją na karnawał, śródziemnomorską potrawą z lekkim orientalnym twistem. Syci i rozgrzewa, a jednocześnie orzeźwia aromatem cytryn, przywołując wspomnienia upalnego lata. Swój pomysł na tę potrawę zdradza szef kuchni, Michał Piotr Muśnicki.

Redakcja Humanmag.pl
24 stycznia 2016

  • Skomentuj

Śródziemnomorski krajobraz pełen jest gajów oliwnych i drzew cytrynowych. Kuchnia tego regionu jest przede wszystkim bardzo różnorodna i oparta na świeżych, wysokiej jakości produktach. Najczęściej wykorzystywane są w niej świeże warzywa, owoce cytrusowe, ryby, owoce morza, delikatne mięsa - drób, koźlęcina, jagnięcina. W warszawskiej restauracji Dwie/3, w której Michał Piotr Muśnicki czuwa nad jakością potrwa,  do kuchni śródziemnomorskiej podchodzi się w ujęciu fusion, mieszając bazę kuchni regionu Śródziemnomorza z kuchniami z innych stron świata. 

Michał P. Muśnicki.

Michał gotowania uczył się od najlepszych –  jego pierwszymi nauczycielkami były bowiem mama i babcia. Kulinarna historia w zasadzie właśnie zatoczyła geograficzne koło – dziś szefuje kuchni w restauracji położonej przy ul. Poznańskiej w Warszawie, a swoją profesjonalną przygodę z gotowaniem rozpoczął właśnie w technikum gastronomicznym zlokalizowanym przy tej ulicy. Po ukończeniu szkoły średniej dostał się na staż, a później do pracy w restauracji Amber Room przy Polskiej Radzie Biznesu, kierowanej podówczas przez Wojciecha Modesta Amaro. Pod jego okiem Michał rozwinął swoją kulinarną wyobraźnię oraz opanował techniki kuchni molekularnej.

Następnie pracował w prestiżowej londyńskiej restauracji Scott’s, gdzie zdobywał szczegółową wiedzę na temat przyrządzania ryb i owoców morza. W późniejszym czasie współpracował m.in. z takimi nazwiskami świata gastronomii jak Robert Trzupek, Marcin Sasin, Rafał Hreczaniuk, Daniel Pawełek, Paweł Kibart. W swoim CV ma doświadczenia z takich miejsc jak restauracja Sinnet, Stacja Rynek, Mondovino, Butchery&Wine, Na Zielnej oraz Muu Muu. Jest w trakcie studiów na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej SGGW. Michał został wyróżniony m.in. w konkursie Kuchnia Polska wczoraj i dziś oraz Wine&Food Nobel Night. Jego specjalnością jest wołowina, ryby oraz owoce morza. W kuchni stawia na zaskakiwanie nieoczywistymi połączeniami. Prywatnie jest zapalonym żeglarzem i tenisistą, jak również czynnym myśliwym i miłośnikiem motoryzacji.

Specjalnie dla Czytelników magazynu Human przygotował przepis, który doskonale sprawdzi się w jako dodatek do karnawałowych uczt.

Cytrynowa zupa-krem.

Przepis na cytrynową zupę - krem

Czego potrzebujemy?

2 litry mocnego rosołu
1 litry mleka kokosowego 
ok. 15 ml pasty Tom Yum
ok. 15 ml pasty Tom Kha
otarta skórka z 1 cytryny 
wyciśnięty sok z 2 cytryn
sok z ok. 1/3 limonki
ok. 15 ml imbiru tartego 
1 kg ziemniaków
oliwa do smażenia

Co należy zrobić?

Ugotować mocny, esencjonalny bulion drobiowy. Do dużego rozgrzanego rondla nalać oliwę, na której smażymy pasty, imbir oraz skórkę z cytryny. Zalewamy rosołem. Dodajemy ziemniaki, gotujemy aż się rozgotują. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryn i limonki oraz mleko kokosowe. Zagotowujemy. Podawać z pudrem z suszonego wędzonego łososia, oraz pesto z kolendry.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz naszą Politykę Cookies.

Tak, zgadzam się