Dostarczamy HUMANistycznych inspiracji - ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU! Albo od razu polub
Historia od kuchni

Historia od kuchni

Humanmag

Pamiętacie nasz artykuł o kuchni molekularnej? Dziś przypomniamy, jak to wszystko się zaczęło...

Redakcja Humanmag.pl
6 grudnia 2016

  • Skomentuj

Termin kuchnia molekularna został po raz pierwszy użyty w 1988 roku. Zawdzięczamy go węgierskiemu fizykowi Nicolas'owi Kurti i francuskiemu chemikowi Hervé'mu This, którzy prowadzili badania nad procesami fizycznymi i chemicznymi zachodzącymi podczas obróbki cieplnej żywności. Obydwaj starali się zgłębić tajniki przygotowywania żywności z punktu widzenia nauki. Nicolas Kurti już w 1969 r. wygłosił przemówienie zatytułowane „fizyka w kuchni” w Królewskim Instytucie w Wielkiej Brytanii. Hervé This wraz z Pierre Gagnaire pracowali nad naukową produkcją kulinarnych emulsji, żeli i pianek. Naukowcy starali się zebrać dotychczasową wiedzę naukową wykorzystywaną w kuchni i połączyć ją w jednej gałęzi nazwanej kuchnią molekularną.
Najwybitniejszymi reprezentantami molekularnej gastronomii są hiszpański szef kuchni Ferran Adria i Brytyjczyk Heston Blumenthal, którzy na początku naszego wieku zaczęli gastronomię molekularną wprowadzać w życie. Technologia ta, uważana za rewolucyjną, w błyskawicznym tempie trafia do restauracji na całym świecie.

Przypomnijcie sobie nasz artykuł o kuchni molekularnej.

fot. Fotolia

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz naszą Politykę Cookies.

Tak, zgadzam się